Σημερινό ωράριο εξυπηρέτησης: από 08:00 έως 21:00
 • English
 • Αποτροπή λογοκλοπής

  Συνδεθείτε με το Ephorus/TurnItIn

  Λογότυπο Ephorus
  Εάν είστε Καθηγητής, συνδεθείτε με την εφαρμογή στο http://www1.ephorus.com

  Εάν είστε φοιτητής, μπορείτε να αναρτήσετε την εργασία σας στην εφαρμογή στο https://student.ephorus.com.

  Η λογοκλοπή, επίσης γνωστή ως πλαγιαρισμός (λατ. plagiarius=άρπαγας με την επιμέρους σημασία του λογοκλόπου), αναφέρεται στην «…ιδιοποίηση ιδεών, μεθόδων και κειμένου από κάποιον άλλο, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αναφορά στην πηγή και με την σαφή πρόθεση να παρουσιαστούν ως πνευματική δημιουργία του προσώπου αυτού.» (American Association of University Professors, September/October, 1989). Είναι η διαδικασία εκείνη κατά την οποία ο συγγραφέας μιας δημοσίευσης αναπαράγει έργο, το οποίο δεν του ανήκει, και δεν αποδίδει την απαιτούμενη μνεία στον πρωτότυπο συγγραφέα. Σε πρακτικό επίπεδο, σημαίνει ότι ο συγγραφέας αυτός επιχειρεί να εμφανιστεί ως δημιουργός αυτού του έργου και προσπαθεί να καρπωθεί την μνεία ευθύνης.

  Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο της λογοκλοπής έχει παραδοσιακά ταυτιστεί με αυτή την αθέμιτη αντιγραφή φράσεων και λέξεων, ιδίως σε περιπτώσεις συγγραφής εργασιών, αναφέρεται και σε μία δεύτερη, μεγάλη κατηγορία, αυτή του σφετερισμού ιδεών. Η υιοθέτηση μίας ιδέας και η διάθεσή της στο κοινό ως έχει ή με κάποιες μικρές αλλαγές, χωρίς να αποδίδει κάποιος τη σχετική αναφορά στον δημιουργό αποτελεί ένα σημαντικό παράπτωμα στον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας. Η ορθή χρήση βιβλιογραφικών αναφορών εντός των κειμένων αποτελεί μια σοβαρή πράξη διασφάλισης της πρωτοτυπίας μιας εργασίας και σεβασμού της δημιουργίας ενός άλλου προσώπου.

  Ephorus/TurnItIn

  Η εφαρμογή Ephorus/TurnItIn μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή φαινομένων λογοκλοπής, αφού είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αντιπαραβολής κειμένων για την εξακρίβωση της πρωτοτυπίας τους. Είναι ένα εργαλείο στη διάθεση των Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας, οι οποίοι μπορούν να αναβαθμίσουν το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και έρευνας προλαμβάνοντας φαινόμενα λανθασμένης χρήσης πηγών και να ενθαρρύνουν τους φοιτητές να προσεγγίσουν τον επιστημονικό λόγο με ακέραιο και ηθικά σωστό τρόπο. Η εφαρμογή αυτή προσφέρεται και για τον προληπτικό έλεγχο της πρωτοτυπίας διαφόρων ερευνητικών εργασιών.

  Η εφαρμογή προορίζεται για χρήση από τα Μέλη ΔΕΠ και όσους θεσμικά ασκούν διδακτικά καθήκοντα μέσα από την ιστοσελίδα http://www1.ephorus.com, ενώ οι φοιτητές μπορούν να αναρτούν τις εργασίες τους και να τις υποβάλλουν για έλεγχο μέσα από την ιστοσελίδα https://student.ephorus.com. Οι φοιτητές δεν χρειάζεται να έχουν λογαριασμό στο σύστημα, αλλά να χρησιμοποιούν τους κωδικούς ανάθεσης που τους δίνουν οι καθηγητές τους.

  Οδηγίες χρήσης

  Αναλυτικές οδηγίες χρήσης μπορούν να βρεθούν στον Οδηγό Χρήσης που έχει ετοιμάσει η Μονάδα Υποστήριξης Χρηστών.

  Πληροφορίες

  • Μαρία Φραντζή, 2610 969624, maria@lis.upatras.gr
  • Γιάννης Τσάκωνας, 2610 969610, john@lis.upatras.gr
  Share on FacebookShare on TwitterPin it on PinterestShare on LinkedIn+1Share on TumblrShare via email