Σημερινό ωράριο εξυπηρέτησης: από 08:00 έως 21:00
 • English
 • Βιβλιοθήκη Τμήματος Ιατρικής

  Τοποθεσία:
  Κτίριο Αμφιθεάτρων Ιατρικής Σχολής, Ισόγειο

  Ώρες λειτουργίας:
  Δευτέρα – Παρασκευή: 08.00 π.μ. – 18.30 μ.μ. (Εξυπηρέτηση χρηστών: 10.00 π.μ. – 18.30 μ.μ.)

  Δανεισμός:
  Ναι

  Προσωπικό:
  Μανιάκη Μαριάντζελα, 2610-994721, mmaniaki@upatras.gr

  e-mail:
  library1@med.upatras.gr

  Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ιατρικής στεγάζεται από το 1993 σε έναν χώρο 900 τ.μ. στο ισόγειο του κτιρίου των αμφιθεάτρων της Ιατρικής Σχολής. Η Βιβλιοθήκη υποστηρίζει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργου μελών του Ιατρικού Τμήματος, του προσωπικού των νοσοκομείων της πόλης, αλλά και επιστημόνων εκτός της περιοχής που χρειάζονται τη συνδρομή της στο έργο τους. Το αναγνωστήριο έχει 150 θέσεις και είναι ανοιχτό στον οποιονδήποτε χρήστη χρειάζεται έναν άνετο και φιλικό χώρο για μελέτη.

  Συλλογή υλικού

  Η συλλογή των βιβλίων περιλαμβάνει περίπου 6500 τόμους ταξινομημένους με το σύστημα της National Library of Medicine της Library of Congress. Μέσω της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης οι χρήστες έχουν on-line πρόσβαση στον κατάλογο των βιβλίων αυτών καθώς και σε ηλεκτρονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων. Εκτός από την ύπαρξη ασύρματου δικτύου για τα μέλη του Πανεπιστημίου, υπάρχουν δεκατέσσερις (14) θέσεις υπολογιστών με πρόσβαση στο διαδίκτυο για περαιτέρω χρήση και δυνατότητα εκτύπωσης περιορισμένου αριθμού σελίδων από έναν από αυτούς.

  Στον υπόγειο χώρο της Βιβλιοθήκης βρίσκονται έντυπες περιοδικές εκδόσεις παρελθόντων ετών που αφορούν συνδρομές της ιατρικής, αλλά και συνδρομές της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης και αφορούν το επιστημονικό πεδίο της ιατρικής.

  Δανεισμός υλικού

  Ο δανεισμός είναι δυνατός για το έντυπο υλικό, με εξαίρεση τα περιοδικά, τις διατριβές και το πληροφοριακό υλικό. Για το υλικό αυτό υπάρχει δυνατότητα παραγωγής φωτοαντιγράφων μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Δικαίωμα δανεισμού έχουν όλοι οι χρήστες που διαθέτουν την κάρτα δανεισμού της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης. Ο χρήστης που κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος οφείλει να συμμορφώνεται με τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Επιτροπή Βιβλιοθήκης (αριθμό συγγραμμάτων προς δανεισμό, εμπρόθεσμη επιστροφή τους, αποκατάσταση βλάβης τους, κλ.π.).

  Διαδανεισμός-Βιβλιογραφική αναζήτηση

  Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης μπορεί να πραγματοποιήσει βιβλιογραφική έρευνα για λογαριασμό των χρηστών καθώς και να προβεί σε αναζήτηση βιβλιογραφίας (πλήρες κείμενο άρθρων). Επειδή η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί χρήστες και εκτός της περιοχής της Πάτρας, η παραγγελία της βιβλιογραφίας μπορεί να γίνει με κάθε μέσο επικοινωνίας (τηλέφωνο, fax, e-mail). Η αποστολή των δεδομένων γίνεται μετά από συνεννόηση με το χρήση και χρεώνεται ανάλογα με τον τρόπο παραγγελίας του υλικού προς αναζήτηση.

  Γενικοί κανόνες χρήσης της βιβλιοθήκης

  • Δεν επιτρέπονται οι συζητήσεις και οι ομαδικές εργασίες που προκαλούν όχληση στους υπόλοιπους χρήστες
  • Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών
  • Δεν επιτρέπονται οι αυθαίρετες ενέργειες από μέρους των χρηστών (π.χ. μετακίνηση εξοπλισμού, επέμβαση στα μηχανήματα κλ.π.)
  • Οι χρήστες οφείλουν να κάνουν ορθή χρήση του έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, το οποίο αποτελεί κτήμα όλων και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του προσωπικού. Σε αντίθετη περίπτωση το προσωπικό έχει δικαίωμα να αναφέρει τις απρεπείς συμπεριφορές που θα εντοπιστούν.

  Ο ισχύων κανονισμός επικυρώθηκε από την Επιτροπή Βιβλιοθήκης και e-class και μπορεί να αναθεωρηθεί όποτε κριθεί απαραίτητο.

  Επισημαίνουμε ότι η βιβλιοθήκη πρέπει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται σε καινούρια δεδομένα. Για το λόγο αυτό είναι καλοδεχούμενη κάθε επισήμανση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους χρήστες της.

   

   

  Επιτροπή βιβλιοθήκης και e-class του Tμήματος Ιατρικής

  • Κυριάκος Κυπραίος, Αναπληρωτής Καθηγητής (πρόεδρος)
  • Απόστολος Βανταράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής (μέλος)
  • Γεώργιος Σακελλαρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής

   

  Share on FacebookShare on TwitterPin it on PinterestShare on LinkedIn+1Share on TumblrShare via email