Κλειστά
 • English
 • ΑΜΕΑ – Εξοπλισμός και Λογισμικό

  Εξοπλισμός και Λογισμικό για άτομα με Προβλήματα Κινητικότητας

  Ιχνοσφαίρα χειρισμού

  Η ιχνοσφαίρα χειρισμού (trackball) εξομοιώνει την κίνηση και τα πλήκτρα του ποντικιού. Οι ιχνοσφαίρες, πέρα από τα τυπικά πλήκτρα ενεργοποίησης, διαθέτουν και προγραμματισμένα πλήκτρα για συντομεύσεις ενεργειών, ειδικότερα για τον χειρισμό σε φυλλομετρητές του διαδικτύου.

  Πληκτρολόγιο ειδικού τύπου

  Το πληκτρολόγιο ειδικού τύπου της εταιρίας Maltron προσφέρει πιο ξεκούραστη και γρήγορη πληκτρολόγηση κειμένου από άτομα με προβλήματα στα χέρια και ειδικότερα από μονόχειρες. Έχει συγκεντρωμένα όλα τα πλήκτρα σε μια διάταξη που επιτρέπει τη σωστή τοποθέτηση των δακτύλων, την πληκτρολόγηση από ένα μόνο χέρι, την αποφυγή μεγάλων κινήσεων, την καταπόνηση του καρπού και την αποφυγή παθήσεων από RSI (Repetitive Strain Injury).

  Εναλλακτικός χειρισμός διεπιφάνειας εργασίας

  Το σύστημα αυτό αποτελείται από μια κάμερα υπερύθρων που παρακολουθεί ένα αυτοκόλλητο στο κεφάλι του χρήστη και μετατρέπει τις κινήσεις της κεφαλής σε κινήσεις του ποντικιού. Το σύστημα συνοδεύεται από λογισμικό οπτικού πληκτρολογίου και λογισμικό εξομοίωσης πλήκτρων ποντικιού. Περιλαμβάνει επίσης έναν ασύρματο αναμεταδότη των ενεργειών του χρήστη, καθώς και το σύστημα επιλογής με καλαμάκι (Sip/Puff).

  Διακόπτης πίεσης

  Συσκευή, η οποία λειτουργεί ως πλήκτρο ποντικιού και ενεργοποιεί τις εντολές που δίνουν οι χρήστες. Ο διακόπτης αυτός στηρίζεται σε ειδικό βραχίονα επάνω στον σταθμό εργασίας και δίνει την δυνατότητα προσαρμογής της θέσης του, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τον χρήστη.

  Εξοπλισμός και λογισμικό για άτομα με προβλήματα όρασης

  Ανάγνωση και μεγέθυνση οθόνης

  Το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης παρέχει τη δυνατότητα απεικόνισης της οθόνης Η/Υ σε οθόνη Braille και μπορεί να μεγεθύνει την οθόνη έως και 32 φορές. Το λογισμικό είναι συμβατό με το πρόγραμμα σύνθεσης φωνής Φωναισθησία Σίμος-Άννα Voice Composer Pro που υποστηρίζει πλήρως τα ελληνικά.

  Οθόνη Braille

  Η οθόνη Braille είναι 44 χαρακτήρων, τρεις εκ των οποίων αξιοποιούνται και για την παρουσίαση ειδικών πληροφοριών. Υποστηρίζει πλήρως τα ελληνικά.

  Εκτυπωτής Braille

  Η συσκευή αυτή επιτρέπει την εκτύπωση κειμένων σε γραφή Braille. Ο εκτυπωτής υποστηρίζει την αγγλική και ελληνική γραφή Braille, έχει δυνατότητα άμεσης εκτύπωσης από το Internet και χρησιμοποιεί μηχανογραφικό χαρτί, ώστε να μην διακόπτεται η ανάγνωση της γραφής Braille. Ο εκτυπωτής είναι εγκατεστημένος σε καμπίνα μείωσης του θορύβου που προκαλείται κατά την εκτύπωση των εγγράφων.

  Λογισμικό Οπτικής Ανάγνωσης Χαρακτήρων (OCR)

  Το λογισμικό αυτό με τη βοήθεια ενός σαρωτή αποτυπώνει κείμενα στην οθόνη Braille ή τα μετατρέπει με την βοήθεια του συνθέτη φωνής σε προφορικό λόγο. Το λογισμικό υποστηρίζει πλήρως ελληνικούς χαρακτήρες, έχει τη δυνατότητα εξαγωγής εγγράφων σε αρχεία κειμένου, html και pdf.

  Μεγεθυντής Κλειστού Κυκλώματος (CCTV)

  Η συσκευή μεγέθυνσης κλειστού κυκλώματος παρουσιάζει μια εικόνα μεγεθυμένη στην οθόνη του υπολογιστή (ταυτόχρονη χρήση Μεγεθυντή και Υπολογιστή) και δίνει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 30 φορές.

  Πληροφορίες

  • Γιάννης Τσάκωνας, 2610 962844, john@lis.upatras.gr
  Share on FacebookShare on TwitterPin it on PinterestShare on LinkedIn+1Share on TumblrShare via email